Nemme ciabattabrød

Disse brød er nemme at lave, for de kan laves med moden surdej som du ikke behøver friske op først, de skal ikke æltes og du kan bage dem, når det passer dig. Men du skal være i gang dagen inden du skal spise det.

Ingredienser

  • 100gr surdej (moden men ikke frisk)

  • 400gr hvedemel

  • 400gr tipo 00 mel

  • 650ml vand (ca 30°)

  • 14gr salt

Instruktioner

Denne dej bliver relativt våd, så hav godt med mel drysset på bordet og på redskaberne. Går det galt første gang, så prøv igen. Det krævede et par forsøg, inden jeg fik fat i det.

Dag 1

  • Opløs surdej og salt vand i en condibøtte

  • Tilsæt mel af begge typer og rør det hele sammen, enten i hånden eller med en gaffel

  • Lad dejen stå på køkkenbordet med låg på et par timer og sæt det derefter i køleskabet natten over

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet, gerne en times tid inden du skal bage det

  • Tænd ovnen

  • Drys godt med mel på bordet og vend dejen ud på bordet

  • Fold dejen et par gange og form forsigtigt dejen i en rektangel (som på billedet længere nede), som du kan skære tre brød-pølser af

  • Skær dejen i tre pølser, som løftes over på bagepapir

  • Stræk gerne lidt i dejen så brødene bliver omtrent lige store, men undlad så vidt muligt at arbejde med dejen

  • I ovnen på et bagestål, 240gr i knapt en halv time

Uhøjtideligt brød

Jeg holder denne opskrift så enkel og fleksibel som muligt. Har du brug for at komme hurtigere i mål, så spring køleskabsævningen over og sæt dejen på radiatoreren i 5 timer i stedet.

Vil du være sikker på at dejen er nem at arbejde med og ikke bliver for våd, så brug mindre vand. Eller mere, hvis du føler du kan håndtere det.

Krudt dejen op med en ærtestørrelse klup gær i vandet til at starte med, hvis du har brug for mere hævning.

Har du noget andet mel, du helle vil bruge? Gør det!